dinsdag 17 november 2015

Vreedzaam en respectvol samenleven in Delft na "Parijs"

Op 16 november 2015 ontving de Griffie van de gemeenteraad Delft een boodschap naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs afgelopen vrijdag. Ook ontving de griffie een reactie van burgemeester Bas Verkerk. Beide verklaringen zijn hieronder weergegeven.

Boodschap van erbarming

Wij zijn met onze gedachten bij de mensen in Parijs. Bij de geliefden en vrienden die achterblijven in verbijstering. Dat de liefde hen mag dragen.

Wij wijzen geweld af en roepen op tot vreedzaam en respectvol samenleven in onze steden en dorpen, waar een plaats is voor ieder die de democratische rechtsstaat eerbiedigt.

Wij willen sterk staan voor vrede en verbinding. We laten de angst geen splijtzwam worden. We willen bruggen bouwen tussen mensen van verschillende achtergrond en verschillende levensopvatting. We willen met elkaar in gesprek en laten elkaar niet los. We roepen iedereen op in Delft en daarbuiten dat ook te doen.

Ria Pool Meeuwsen, Bruggen Bouwen Delft
George Gelauff, Platform voor levensbeschouwing en religie Delft
Monique Toonen, Delft in Dialoog
Hasan Karadirek, Sultan Ahmet moskee Delft
Mimoun Outmany, Al-Ansaar moskee Delft


Verklaring burgemeester Bas Verkerk

De waanzin die zich op 13 november in Parijs heeft afgespeeld, heeft ons allen enorm geschokt.

Terreur heeft maar één doel: het zaaien van angst en verdeeldheid. Zolang wij vastberaden blijven in onze zoektocht naar verbinding, zolang wij elkaar blijven vasthouden – ongeacht onze achtergrond en levensopvatting – zó lang lijdt welke terreurdaad dan ook een diepe nederlaag. Dat vergt van ons allemaal moed om verder te kijken dan onze angst. En dat vraagt dat we extra naar elkaar omkijken.

Het college staat voor de volle 100 procent achter de Boodschap van erbarming die namens de Delftse instellingen voor levensbeschouwing en religie is verwoord en waarin onder meer wordt opgeroepen tot vreedzaam en respectvol samenleven.

Bas Verkerk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten