woensdag 4 februari 2015

D66 wil concrete en breed gedragen wijkaanpak in Delft

bron: Vidomes
Op 3 februari 2015 werd in de commissie Sociaal Domein van de Delftse gemeenteraad gesproken over twee onderwerpen rond wijkaanpak: de Uitvoeringsnota hervorming Wijkaanpak en het Streefbeeld Buitenhof Noordwest. Ik mocht namens D66 het woord voeren.

De Uitvoeringsnota bevat, ondanks de naam, weinig concrete uitvoering maar vooral beleid. Daardoor oogt deze nota, zoals meerdere fracties signaleerden, wat overbodig. De nota verwijst gelukkig wel door naar het concrete uitvoeringsprogramma Gezond en Wel. Dit laatste programma werd besproken in de Raad van 6 november 2014 en in de commissie Sociaal Domein van 3 januari jl. In november werd de door D66 voorbereide motie "Delftse vrijwilligersinitiatieven: Gezond en Wel", die vrije inzet van vrijwilligers wil borgen, met zeer ruime meerderheid aangenomen.

D66 vindt dat de feitelijk vooral kaderstellende Uitvoeringsnota meerwaarde zou hebben gehad wanneer de gemeente, die zich graag als regisseur wil opstellen, daarin regie-instructies had opgenomen. Bijvoorbeeld over de manier waarop de uitvoerders, waaronder de netwerkorganisatie Delft voor Elkaar, hun ervaringen eenduidig moeten meten, delen en verwerken in de toekomstige uitvoeringspraktijk. Op die manier wordt verspilling door inzet van in het verleden niet werkende instrumenten voorkomen. Goed meten is immers weten, en een ezel stoot zich in 't gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen.

D66 pleitte verder opnieuw, gezien de ervaringen, voor het goed kennen, verbinden en actief betrekken van alle competente actoren in de wijken, groot en klein, formeel en informeel, professioneel en vrijwillig, bij de programmering en de uitvoering.

Lof had D66 voor het Streefbeeld Buitenhof Noordwest. Dat streefbeeld is, anders dan de beleidsachtige naam suggereert, flink concreet en uitvoeringsgericht over de huidige en gewenste situatie en de route van verandering. Dezelfde helderheid ziet D66 graag toegepast op de beschrijving van resultaten uit het verleden, de nu nog wat wollig verwoorde “Leerpunten”.

Samenvattend steunde D66 op hoofdlijnen de vernieuwde wijkaanpak als onderdeel van Gezond&Wel en de meer uitgebreide invulling daarvan binnen Buitenhof Noordwest. Onder voorwaarde dat aanpak en invulling aantoonbaar blijken te werken. Goede voortgangsrapportages moeten het de Raad mogelijk maken dat te toetsen. D66 houdt stevig de vinger aan de pols.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten