maandag 13 juni 2016

De Omgevingswet in een Delftse notendop

Veel gemeenten vinden de regels voor ruimtelijke plannen ingewikkeld en onduidelijk. Met de Omgevingswet wil de overheid deze regels vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.

D66 staat achter het idee om het omgevingsrecht te versimpelen. Tegelijk is het nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen over de omvangrijke Omgevingswet. Deze is al wel aangenomen, maar nog niet compleet, omdat hij nog door middel van een groot aantal AMvB’s nader moet worden uitgewerkt. De herziening lijkt in ieder geval een aanzienlijke impact te krijgen op ruimtelijk Nederland. Daarom zit D66 ook in Delft bovenop de ontwikkelingen.

Tijdens een presentatie werd de Raad geïnformeerd over de Delftse aanpak. In een recent persbericht schetste de gemeente die aanpak als volgt:

"De nieuwe omgevingswet gaat meer dan twintig wetten en honderden regelingen die betrekking hebben op de leefomgeving, vervangen. In Delft willen we dat de wet als een vliegwiel de gewenste, en nodige, economische ontwikkelingen ondersteunt. Bijdraagt aan een leefomgeving waar het prettig wonen, werken en recreëren is, in een financieel gezonde stad. Met een sterkere lokale economie, een beter vestigingsklimaat en meer bedrijvigheid. Een gemeente waar iemand kan werken én wonen.

De omgevingswet moet Delft bewegen richting:
       Meer ruimte voor burgers, instellingen en ondernemers, meer durf en vertrouwen
       Meer mensen die zelfstandig en met elkaar oplossingen vinden
       Sneller verloop, Sneller helderheid
       Duurzamere oplossingen
       Betere verbindingen en samenwerking in stad en regio

De Delftse uitgangspunten voor de nieuwe omgevingswet weerspiegelen deze ambities.
       Denken in kansen en mogelijkheden
       Wensen zijn leidend binnen kaders van wet en regels
       Veranderende rollen voor alle partijen
       Kaders en regels, zo weinig en zo eenvoudig mogelijk
       Doelgerichte handhaving achteraf
       Integrale afweging
       Informatie is beschikbaar, vindbaar en bruikbaar

Samenspraak
De Omgevingswet vraagt om anders denken en doen van zowel de gemeente als van de stad. Daarom worden ondernemers, stad en partners betrokken bij de voorbereiding op de omgevingswet. Op dinsdag 7 juni was er een TOP Delft bijeenkomst met als onderwerp van gesprek de Delftse uitgangspunten voor de omgevingswet"

Meer informatie is te vinden op www.delft.nl/omgevingswet.  Bron illustratie gemeente Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten