zaterdag 12 maart 2016

Koel hoofd, warm hart en wijsheid bij aanpak vluchtelingencrisis

Bron omroepwest.nl
Tijdens de commissievergadering van 8 maart werd opnieuw aandacht besteed aan de gevolgen van de vluchtelingencrisis voor Delft. Een onderwerp dat volgens ons een koel hoofd, een warm hart en veel wijsheid verdient. Bij onze (inter)nationale vertegenwoordigers. Maar ook bij de gemeenteraad van Delft.

Versterkte inzet op slimme, kleinschalige huisvesting statushouders
Delft vangt al jaren op een fatsoenlijke manier statushouders op, volgens de afspraken die we daarover in Nederland maakten. Het college gaat daar de komende tijd mee door, met een versterkte aanpak vanwege de grotere aantallen. D66 steunt die aanpak.

De Delftse aanpak is een mix van maatregelen rond huisvesting, sociaal-maatschappelijke opvang, onderwijs en inkomen. D66 vroeg de wethouder met succes om extra aandacht voor slimme, kleinschalige woonoplossingen, verspreid over de stad en gericht op een mix van statushouders en andere groepen met vergelijkbare woonbehoeften. Aandacht die ook moet doorwerken in de binnenkort op te stellen Woonvisie.

Begeleiding richting werk
Op verzoek van ons zegde de wethouder verder toe dat vanaf nu in aanpak en voortgangsverslagen aandacht wordt besteed aan manieren om statushouders richting werk te helpen. Of dat nu vrijwilligerswerk, werkstages of gewoon werk is. Immers, in de maatschappij bezig zijn is de beste manier van integreren, zoals blijkt in Amsterdam. Omdat daarbij taal erg belangrijk is, willen wij Nederlandse les vanaf dag 1.

Voorfinanciering nu nodig
Omdat er snel meer inspanningen nodig zijn dan voorzien, kan D66 leven met het tijdelijk uit de zogenaamde ISD Reserve lenen van extra budget, zogenaamde "voorfinanciering". De wethouder beloofde dat het geleende budget in de Kadernota van mei wordt verantwoord. Ook wordt deze "lening" zo veel mogelijk terugbetaald uit de best passende begrotingsposten, die deels worden gevuld met extra Rijksbijdragen.

Nu geen discussie over AZC
De fractie steunt de Delftse focus op de opvang van statushouders. Daarom vinden wij theoretisch gepraat over opvang van niet-statushouders in een denkbeeldige noodopvang of AZC niet nuttig en het initiatiefvoorstel van Onafhankelijk Delft dat daarover gaat overbodig. Het college en het COA stelden kort geleden gezamenlijk vast dat Delft nu geen geschikt vastgoed beschikbaar heeft. Mocht dat in de toekomst veranderen dan voeren we op dat moment graag, op grond van feiten, in de raad het debat.

Deze blog verscheen ook op de website van D66 Delft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten