zondag 4 oktober 2015

Mantelzorger onmisbaar voor eigen kracht, eigen regie en zelfredzaamheid, vindt D66

bron paletwelzijn.nl
"Zonder mantelzorgers geen versterken van eigen kracht, meer en langere eigen regie en grotere zelfredzaamheid". Dat betoogde D66 tijdens de behandeling van de Uitvoeringsnota Mantelzorg waardering en ondersteuning in de Delftse raadscommissie van 29 september jl. Daarom zijn mantelzorgers volgens de fractie onmisbaar in de sociale aanpak in Delft. En daarom verdienen zij waardering en ondersteuning.

De nota bevat verschillende elementen die D66 belangrijk vindt. Zoals de vervangende zorg en respijtzorg. Ook de plek van de mantelzorger aan de "keukentafel", naast de zorgvrager, vindt D66 van groot belang. Er moet met mantelzorgers worden gesproken en niet alleen over hen. Ook bij de in 2016 voorziene eerste evaluatie van de uitvoeringsnota verwacht D66 dat mantelzorgers uitgebreid aan het woord komen.

Eén speciale groep mist de fractie in de nota: die van de kinderen en jeugdigen die mantelzorg geven. Het zorgen voor een ouder, broer of zus mag niet ten koste gaan van activiteiten zoals school. of op een andere manier de ontwikkeling van het kind verstoren. Aandachtspunt is verder dat kinderen en jeugdigen mogelijk minder gemakkelijke de toegang tot het WMO-loket vinden. Daarom vroeg D66 de wethouder om bij de scholen de mantelzorg door kinderen en jeugdigen actief op de agenda te zetten.

Tenslotte verwacht de fractie dat het college tijdens de "keukentafelgesprekken" structureel en actief laat peilen wat de ervaringen en behoeften van mantelzorgers zijn rond parkeren in gereguleerd gebied.

Wethouder De Prez zegde toe binnenkort in een brief aan de raad in te gaan op de specifieke behoeften van jeugdige mantelzorgers en het agenderen van hun situatie via school, de specifieke wensen ten aanzien van parkeren, en ook de door het CDA aangedragen situatie rond de kostendelersnorm, ook wel genoemd het voordeurdelers-effect. Het gaat hier om de korting op een uitkering die iemand die een uitkering ontvangt krijgt als zij/hij als mantelzorger een zorgvrager (tijdelijk) onderdak geeft.

Deze blog verscheen eerder op de website van D66 Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten