zondag 10 januari 2016

"Blijverslening houdt senioren langer zelfstandig"- quotes

Recent publiceerde VNG-magazine een artikel onder de titel "Blijverslening houdt senioren langer zelfstandig". Deze blog citeert uit dit artikel.

"Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) heeft een zogeheten blijverslening ontwikkeld waarmee senioren levensloopbestendige aanpassingen aan hun woning kunnen laten doen om zo langer zelfstandig te blijven wonen. Met de blijverslening biedt SVn gemeenten een financieel instrument om eigenaren-bewoners te faciliteren bij het levensloopbestendig maken van hun woning zonder dat het hun direct geld kost. (...)

Steeds meer ouderen kiezen ervoor om zo lang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen. Dit kan door bijvoorbeeld drempels te verwijderen, een inloopdouche aan te brengen of een slaapkamer op de begane grond te bouwen. Het financieren van verbouwingen blijkt in de praktijk erg moeilijk voor senioren. Ook gemeenten en provincies vinden het belangrijk dat bewoners hun woning aanpassen en stimuleren steeds vaker inwoners om vroeg na te denken over hun woonsituatie wanneer ze ouder worden. (...) Tegen zeer beperkte kosten kan de gemeente ervoor zorgen dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. (...)

`Stel dat iemand zijn woning met een waarde van 100.000 euro wil aanpassen voor een bedrag van 15.000 euro omdat er een douche en slaapkamer op de begane grond moeten komen. Een forse investering en iemand van tachtig krijgt geen hypotheek meer. Ouderen beschikken wel over vermogen, maar dat zit in veel gevallen in hun huis. De hypotheek is vaak al afgelost. De gemeente verstrekt dan de bij SVn verkregen blijverslening en krijgt in ruil daarvoor het recht van eerste hypotheek. Het onderpand zit in de woning. Bij verkoop krijgt de gemeente die 15.000 euro terug en kan dat bedrag weer gebruiken voor een volgende aanvraag tot een woningaanpassing. Een revolving fund dus.’

De blijverslening is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Aanjaagteam, gemeenten, provincies en belangenorganisaties. (...) ‘De blijverslening heeft een duidelijk kader waarbinnen gemeenten ‘op maat’ zelf de voorwaarden bepalen. Zo kunnen gemeenten de lening bijvoorbeeld beschikbaar stellen voor specifieke maatregelen, een bepaalde wijk of doelgroep. (...) (MM)"

Tekst, illustratie en verder lezen: dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten