maandag 25 mei 2015

D66 op de bres voor voldoende Delfts zwembadwater

Tijdens de vergadering van de Delftse Raadscommissie Sociaal Domein van 19 mei jl heeft D66 Delft gepleit voor het beschikbaar houden van de volledige huidige Delftse zwemcapaciteit. Aanleiding voor de discussie was de door het college vastgestelde beleidsnota "Toekomst zwembaden in Delft 2015".

Op dit moment heeft Delft drie zwembaden: zwembad Kerkpolder (gebouwd 1978, gerenoveerd 1996), het Sportfondsenbad aan de Weteringlaan (1936) en het Zwem- en Squashcentrum aan de Clara van Sparwoudenstraat (1969). Het eerste zwembad wordt rechtstreeks door de gemeente geëxploiteerd, de twee andere door het bedrijf Sportfondsen BV. Het totaal beschikbaar zwembadwateroppervlak van 1.356 m2 is voor een stad als Delft redelijk normaal. Het gebruik is met bijna 600.000 gasten per jaar bovengemiddeld.

De nota doet verslag van de uitkomst van het onderzoek naar de mogelijkheid om één nieuw zwembad te realiseren ter gecombineerde vervanging van de twee oudste zwembaden. Ook wordt gerapporteerd over de mogelijkheid zwembad Kerkpolder te verzelfstandigen.

Samen met vele andere fracties stelde D66 de wethouder indringende vragen over de nota. D66 signaleerde dat ten aanzien van zwembad Kerkpolder wel erg vlug wordt ingezoomd op maar enkele van de geadviseerde verzelfstandigingsmodellen. Ook leek er erg snel een voorkeur te zijn voor 1 marktpartij, zijnde Sportfondsen BV. Niet duidelijk is of er al goed gekeken is (of nog gekeken gaat worden) naar andere modellen en samenwerkingsverbanden zoals met omliggende gemeenten, de TU, zwemverenigingen, andere baden en andere marktpartijen.Wat D66 betreft een gemis.

D66 kan akkoord gaan met uitstel tot na de huidige collegeperiode van besluitvorming over de vervangende gecombineerde nieuwbouw van het Sportfondsenbad en het Zwem- en Squash Centrum. Simpelweg omdat vanwege de huidige financiële situatie sluitende financiering op korte termijn niet waarschijnlijk is. Tegelijk benadrukte de fractie dat van dit uitstel niet automatisch afstel mag komen. De hoge bezettingsgraad illustreert dat Delft de huidige 1.356 m2 nodig heeft. Een visie die ook Sportfondsen BV bij monde van inspreker De Groot aanhing.

Vanuit die achtergrond vroeg D66 nadrukkelijk door op de betekenis van de alinea waarin wordt gesteld dat "het nodig is om de ambitie voor wat betreft ... het aantal m2 oppervlakte zwemwater naar beneden bij te stellen van 1.356 m2 naar 678 m2. Deze oppervlakte komt overeen met de huidige capaciteit van het jongste bad, zwembad Kerkpolder".

In zijn antwoord gaf wethouder De Prez aan dat uit de nota inderdaad onbedoeld wel "een beetje een dubbel beeld" kan ontstaan. De bedoeling is juist om de opties open te houden, terwijl "de ambitie van het college is en blijft (te voorzien in) hetzelfde aantal vierkante meters zwemwater zoals we dat nu ook hebben". Ook op andere punten gaf de wethouder aanvullende informatie en verhelderende toelichtingen.

Het is de voorkeur van D66 dat wat feitelijk bedoeld wordt met de nota, helder is vastgelegd in een verbeterde versie van die nota of een aanvullende brief. Tweede optie is een kraakhelder verslag van de vergadering. Laatste optie is een motie in de Raad van 4 juni aanstaande. D66 houdt de laatste optie nadrukkelijk open, in afwachting van de ontwikkelingen in de komende twee weken.

Bron illustratie zwemensquashcentrumdelft.nl. Deze blog is ook geplaatst op de website van D66 Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten