dinsdag 13 mei 2014

Coalitieakkoord 2014-2018 gesloten: ‘Delft verdient het!’

De fracties van D66, STIP, GroenLinks, PvdA en VVD hebben overeenstemming bereikt over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders in Delft.
De onderhandelaars van de vijf partijen hebben de hoofdlijnen voor de komende vier jaar vastgelegd in het coalitieakkoord ‘Delft verdient het!’. De partijen hebben het akkoord toegestuurd aan de gemeenteraad. Vrijdag 9 mei 2014 hebben de fractievoorzitters het bereikte coalitieakkoord ondertekend.

Focus: projecten afronden, werk en decentralisaties
Het nieuwe bestuur gaat aan de slag om Delft de komende vier jaar te versterken, met een focus op drie opgaven. De eerste is het uitvoeren en afronden van grote projecten, zoals de spoortunnel, het nieuwe stadskantoor en de verlenging van tramlijn 19. De tweede is het stimuleren van werk – onder meer door optimaal gebruik te maken van de kracht van Delft als stad van innovatie, waarbij het bestuur inzet op werkgelegenheid op alle niveaus. De derde opgave is het goed laten landen van de decentralisaties van zorg, jeugdzorg en de taken rond werk, arbeidsmarkt en inkomen – binnen het financiële kader. Bij de aanpak van deze opgaven zoekt Delft, als regiegemeente, de samenwerking met bewoners, bedrijven, instellingen en andere overheden.

Forse opgaven
De coalitie stelt vast dat Delft voor forse opgaven staat. Hoewel de economische crisis over het dieptepunt heen lijkt te zijn, zijn de gevolgen de komende jaren nog voelbaar: minder rijksinkomsten en te weinig werkgelegenheid. De financiële situatie blijft zorgelijk, mede door de forse lasten die Delft moet dragen. Bovendien krijgt de gemeente drie belangrijke verantwoordelijkheden over van het Rijk. Het zijn opgaven die veel vragen van inwoners, de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie.

Hoofdlijnen vastgelegd
Het akkoord ‘Delft verdient het!’ legt de voornemens voor de komende jaren vast, op hoofdlijnen. Hiermee werkt de coalitie door op de stevige koers die in de periode 2010-2014 is uitgezet. Dit akkoord geeft ook financieel richting aan de plannen. De coalitie gaat uit van een extra te bezuinigen bedrag van € 9 tot 18 miljoen in 2018. In de komende maanden werkt het college dit akkoord uit in een meer gedetailleerd bestuursprogramma.

bron delft.d66.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten